Είστε here:

Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα και η Συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

ΣΚΕΠΥ Λογοτυπο

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), διαπίστωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανακοινώσεις, δηλώσεις και δημοσιεύματα που αφορούν εις την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων χωρίς όμως να συνοδεύονται από αντίστοιχες συμφωνίες για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτά.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων και της έγκρισης δύο σημαντικών κεφαλαίων της «Ατζέντας 2030» ήτοι της απόκτησης 20 αεροσκαφών τύπου F-35 και της έναρξης διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης στην Ελλάδα της φρεγάτας Constellation, ο ΣΕΚΠΥ χαιρετίζει την προσπάθεια της Πολιτείας για την ενδυνάμωση της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας.

Ωστόσο, ο ΣEKΠY με τον θεσμικό του ρόλο και λαμβάνοντας υπόψη την Εθνική Ανάγκη τόσο της Αμυντικής και Τεχνολογικής Αυτονομίας όσο και της Ασφάλειας Εφοδιασμού, θα ήθελε να τονίσει την ανάγκη ένταξης και συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξελισσόμενα εξοπλιστικά προγράμματα και να τονίσει τα «προς αποφυγήν» παραδείγματα προσφάτων προμηθειών οπλικών συστημάτων χωρίς εξασφάλιση βιομηχανικών επιστροφών.

Αναφέρουμε παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα άλλων χωρών που απαιτούν και επιτυγχάνουν σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές σε οπλικά συστήματα όμοια με τα Ελληνικά :

  • Η Ινδία η οποία αγόρασε  μαχητικά Αεροσκάφη Rafale υποχρέωσε την κατασκευάστρια εταιρεία να κατασκευάσει εργοστάσιο (MRO) για το σκοπό αυτό.
  • Όσον αφορά δε στα F-35 όλες οι χώρες που τα έχουν αγοράσει έχουν επιτύχει σημαντικές συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών με τελευταία παραδείγματα Ευρωπαϊκές χώρες μικρότερες της Ελλάδας, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία .

Ο ΣΕΚΠΥ υπενθυμίζει την πάγια θέση του στις αμυντικές προμήθειες, να απαιτούνται βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας, όπως υφίσταται ως πρακτική διεθνώς.

Ο ΣΕΚΠΥ καλεί την Πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία αποτελεί βακτηρία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνιστώσα της Εθνικής Οικονομίας.