Τάσος Ροζολής στο Army Voice: Υπάρχει χώρος για νεοφυείς επιχειρήσεις στην άμυνα

ΤΑΣΟΣ-ΡΟΖΟΛΗΣ

Τάσος Ροζολής στο Armyvoice.gr : Υπάρχει χώρος για νεοφυείς επιχειρήσεις στην άμυνα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη/armyvoice.gr

Βιώνουμε μία πραγματική επανάσταση στα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα στον χώρο της άμυνας, υποστηρίζει μιλώντας στο Armyvoice.gr ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής. Αναφέρεται στην Ελληνική Αμυντική βιομηχανία εκτιμώντας ότι προσφέρει στην χώρα επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Εκτιμά ότι σήμερα υπάρχει διαφάνεια στους εξοπλισμούς, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες αγορές αξίας πολλών δισ. της χώρας δεν έγιναν με το νόμο περί προμηθειών, ο οποίος κατά τη γνώμη του χρειάζεται βελτιώσεις.

Τέλος υποστηρίζει ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να ρίξουν επιπλέον βάρος στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά Προγράμματα που τώρα ξεδιπλώνονται.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

ΕΡ: Υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες της πολιτείας για τους εξοπλισμούς;

ΑΠ: Σήμερα μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει η περισσότερη διαφάνεια από ποτέ στο χώρο των εξοπλισμών, αλλά αυτό που λείπει και πρέπει να διορθωθεί άμεσα, είναι να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες διαδικασίες, έτσι ώστε εκτός από τη διαφάνεια, θα εξασφαλίζεται και η αποτελεσματικότητα των σχετικών νόμων, ώστε να μπορούν να γίνουν προμήθειες μέσω αυτών.

Να επισημάνω ότι σήμερα αναγκαζόμαστε να κάνουμε για κάθε νέα μεγάλη προμήθεια και ένα σχετικό νόμο, κάτι που είναι μοναδική Ελληνική «πατέντα».

ΕΡ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε ένα νόμο για τις αμυντικές προμήθειες. Ωστόσο χρειάστηκε νέους νόμους πέραν αυτού, για τα Rafale και τις φρεγάτες. Εκεί κάπου «ξεχάστηκε» η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε;

ΑΠ: Αυτό που χρειάζεται πρώτα και κύρια η ΕΑΒΙ δεν είναι απλά ένας ή πολλοί νόμοι αλλά μία στρατηγική ανάπτυξης της, η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της Βιομηχανίας, του Υπουργείου Άμυνας και των ΕΔ της Χώρας.

Όλες οι κυβερνήσεις από το 2011 και μετά, έχοντας πρόσφατες τις οδυνηρές εμπειρίες από τα σκάνδαλα των προηγούμενων περιόδων και τις φυλακίσεις δύο υπουργών Άμυνας και ενός Γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, έδωσαν βάρος μόνο στην διαφάνεια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη λειτουργικότητα των νόμων περί προμηθειών και κυρίως την υποστήριξη της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το αποτέλεσμα ήταν ο προηγούμενος νόμος του 2011, να αποκαλείται «Νόμος περί μη προμηθειών» και ο σημερινός να χρήζει ουσιαστικής βελτίωσης στον τομέα στήριξης της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

ΕΡ:  Έχετε πει πολλές φορές ότι θα έπρεπε να υπάρχει υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που ζει τραγωδία με τα ναυπηγεία και ίσως σύντομα και με τα ΕΑΣ. Τι θα μπορούσε να προσφέρει ένα στοχευμένο υφυπουργείο

ΑΠ: Στο Υπουργείο Άμυνας έχουμε σήμερα επικεφαλής τον Υπουργό , έναν Υφυπουργό και έναν Γενικό Γραμματέα, κανείς εκ των οποίων δεν έχει αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

Χωρίς πολιτικό υπεύθυνο, η ΕΑΒΙ είναι καταδικασμένη να παραπαίει χωρίς στρατηγική ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες με ισχυρή αμυντική βιομηχανία, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης, έχουν ένα κρατικό όργανο υπεύθυνο για την χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας τους.

Τα ζητήματα είναι πολύπλοκα και κρίσιμα και απαιτείται ένα ευέλικτο κυβερνητικό εργαλείο με όραμα, στόχους και μέσα για να το υλοποιήσει. Εκτός των Ελληνικών Εξοπλισμών, βιώνουμε μία πραγματική επανάσταση στα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα στον χώρο της άμυνας τα οποία μόλις ξεκίνησαν και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια να συμμετέχουμε σε αυτά.

Σήμερα αρχίζει να διαφαίνεται ότι με την κρατούσα οργάνωση σε επίπεδο Υπουργείου, μάλλον δεν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον επιτυχημένο ρυθμό που έφερε την Ελλάδα μεταξύ των πρώτων Ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό εταιρειών που συμμετέχουν στα εν λόγω προγράμματα.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η προσφορά από την ανάπτυξη της ΕΑΒΙ θα είναι μεγάλη, όχι μόνο για τον προφανή λόγο της εξασφάλισης της Ασφάλειας Εφοδιασμού των ΕΔ σε περιόδους κρίσεως, που είναι και ό κύριος λόγος ύπαρξης της, αλλά και σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

ΕΡ: Υπάρχει χώρος για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της άμυνας στην χώρα; Τις ενισχύει ή όχι η πολιτεία;

ΑΠ: Ο χώρος της Άμυνας είναι κατεξοχήν χώρος για νεοφυείς εταιρείες , για έρευνα και ανάπτυξη. Η πολιτεία τις ενισχύει με τα εθνικά μέσα, αλλά κατά την γνώμη μας θα πρέπει να ρίξουν επιπλέον βάρος στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά Προγράμματα που τώρα ξεδιπλώνονται .

Ο ΣΕΚΠΥ πρωτοπορεί στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχοντας μέλη του όλες σχεδόν τις εταιρείες που συμμετέχουν με επιτυχία σε αυτά. Προκειμένου να διευκολύνουμε δε την είσοδο και νέων μελών στα Ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, διοργανώνουμε σε τακτά διαστήματα σχετικές ενημερωτικές ημερίδες με καταξιωμένους ειδικούς.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναφέρουμε τις συνεργασίες που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΚΠΥ με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, με στόχο να υπάρχει σύνδεση και συνεργασία των επιχειρήσεων με την επιστημονική κοινότητα.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να αναπτύξουμε και την ΕΑΒΙ με καινοτομίες και νέα προϊόντα αλλά και να αξιοποιήσουμε το νέο επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα και αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό.

ΕΡ: Ο ΣΕΚΠΥ έχει αναβαθμιστεί τελευταία. Ποιες δράσεις έχουν συμβάλλει σε αυτό;

ΑΠ: Ο ΣΕΚΠΥ είναι θεσμικός εκπρόσωπος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Από το 1982 που ξεκίνησε, με λίγες εταιρείες κυρίως μηχανουργεία, σήμερα έχει φτάσει να έχει πάνω από 190 Ελληνικές εταιρείες μέλη, που απασχολούν 15.000 εργαζόμενους και προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία ένα κύκλο εργασιών κοντά στα 250 εκατομμύρια €.

Η πολιτική ώσμωσης της αμυντικής βιομηχανίας με εταιρείες της υπόλοιπης πολιτικού τύπου βιομηχανίας έφερε στο αμυντικό οικοσύστημα εταιρείες με τεχνολογία, δυνατότητες, και διεθνή προσανατολισμό.

Η οργάνωση από κοινού με την ΡΟΤΑ της επιτυχημένης αμυντικής έκθεσης DEFEA, έδειξε σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητες των Ελληνικών εταιρειών αλλά και τα οφέλη από τη συνεργασία με αυτές.

Η πρόσφατη οργάνωση στη Γαλλία στην έκθεση EURONAVAL Ελληνικού περιπτέρου με συμμετοχή 15 εταιρειών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ακολουθήθηκε από υπογραφές συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και των Γαλλικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των φρεγατών.

Κυρίως όμως η σταθερή θέση του ΣΕΚΠΥ για δημιουργία Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας και η εξασφάλιση 30% βιομηχανικών επιστροφών επί της αξίας των εξοπλισμών είναι αυτές που έχουν δικαιωθεί στα μάτια των ανθρώπων της βιομηχανίας γιατί βλέπουν ότι μόνο με ξεκάθαρες τοποθετήσεις μπορεί να αναπτυχθεί η ΕΑΒΙ.

Η θέση μας για εξασφάλιση τουλάχιστον 30% βιομηχανικών επιστροφών, δικαιώθηκε πλήρως από την πρόσφατη ανακοίνωση των προσφορών για τις νέες Κορβέτες του ΠΝ , όπου και οι Γάλλοι και οι Ιταλοί προσέφεραν τουλάχιστον 30% εγχώρια συμπαραγωγή. Ελπίζουμε από εδώ και μπρος να αποτελεί την βάση διαπραγμάτευσης σε όλες τις μελλοντικές προμήθειες.