Είστε here:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΚΠΥ: «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην ‘Αμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας – Απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών

SEKPY-LOGO

Ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού ΣΕΚΠΥ χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η αναγκαία ενίσχυση των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων μετά και τη νέα συμφωνία η οποία προκύπτει από την «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια Ελλάδας-Γαλλίας» μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εκτός των άλλων, ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανακοινώνει την απόφαση για σημαντική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών φρεγατών για το ΠΝ.

Ο ΣΕΚΠΥ είχε οργανώσει το προηγούμενο διάστημα επαφές με όλους τους υποψήφιους διεκδικητές, προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Έχοντας πειστεί ότι το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας εξαρτάται απόλυτα από την συμμετοχή της σε πολυεθνικά σχήματα και διεθνείς συνεργασίες, ο ΣΕΚΠΥ έδειξε και άνοιξε το δρόμο από τις 13 Φεβρουαρίου 2020, με την υπογραφή του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας, με τον GICAN, με το οποίο σηματοδότησε την έναρξη συνεργασίας των δύο συνδέσμων, σε Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά προγράμματα Ασφάλειας, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάληψη κοινών ενεργειών μαζί με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

Ειδικότερα το Σύμφωνο προωθεί την συνεργασία των εταιρειών μελών των δύο συνδέσμων, με βάση τον τομέα εξειδίκευσης κάθε εταιρείας, την προώθηση πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και των δύο χωρών.

Στη συνεργασία συμμετέχουν οι γνωστές γαλλικές εταιρίες – εταίροι της Naval Group, η MBDA στον τομέα των πυραύλων και η Thales στον τομέα των ηλεκτρονικών.

Μέσω των συμφωνιών αυτών και των αντίστοιχων επαφών, πάνω από 70 Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες ήλθαν σε επαφή και ενημέρωσαν την Γαλλική πλευρά για τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε σήμερα να απαιτήσουμε και να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα.

Οι στόχοι για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία πρέπει να αφορούν στην επίτευξη ουσιαστικής ποιοτικά και ποσοτικά συμμετοχής της ΕΑΒΙ τόσο στο Ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην Διεθνή αγορά.

Όσον αφορά στο υποκατασκευαστικό έργο, η ΕΑΒΙ πρέπει να αναλάβει σημαντικό έργο όχι μόνο για το Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά απαιτείται να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της στην διεθνή αλυσίδα υποκατασκευαστών-συνεργατών των Γαλλικών εταιρειών.

Όσον αφορά στην Εν Συνεχεία Υποστήριξη των πλοίων και των συστημάτων τους, η οποία θα διαρκέσει για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια, είναι στρατηγικής Εθνικής σημασίας η συμμετοχή των Ελληνικών εταιρειών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η επιχειρησιακή αυτονομία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ίδιες απαιτήσεις θα πρέπει να τεθούν επιτακτικά και στην DASSAULT, κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Rafale, με την ευκαιρία της νέας αγοράς 6 επιπλέον αεροσκαφών, έτσι ώστε να διορθωθεί το κακό προηγούμενο της μη επίτευξης Ελληνικής συμμετοχής στα προηγούμενα 18 αεροσκάφη.

Η πολύ καλή σημερινή συνεργασία της Αμυντικής Βιομηχανίας με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποτελούν την εγγύηση για την επιτυχία των στόχων μας.

Όπως δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής, στην εναρκτήρια ομιλία του στην αμυντική έκθεση DEFEA:

«Ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει αποτροπή των πολέμων και διασφάλιση της Ειρήνης».

Σχετικές εικόνες: