Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής παρουσιάζει μία θετική εξέλιξη η οποία ήταν από καιρό αναμενόμενη και θα έπρεπε στην Ελλάδα να έχει υπάρξει προ πολλού. Την συνεργασία μεταξύ των αμυντικών εταιρειών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με ελληνικά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων για καινοτόμα αμυντικά προϊόντα, κίνηση που ανοίγει το δρόμο για την χρηματοδότηση και από το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας και που θα συνθέσει τις δυνατότητες του επιχειρείν με την πανεπιστημιακή γνώση. Αυτό δηλαδή που γίνονται σε όλες τις άλλες χώρες.
Όπως αναφέρει και ο ΣΕΚΠΥ στην ανακοίνωσή του πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία καθώς υπεγράφη από τα ιδρυτικά μέλη το Καταστατικό της Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet». Στο Καταστατικό του πρώτου Defence Cluster στην Ελλάδα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Εξοπλισμού (ΣΕΚΠΥ) μαζί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,το ΕΚΕΤΑ, την Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ Πρόκειται για εμβληματικό εγχείρημα βασιζόμενο στο τρίπτυχο Αξιοπιστία – Συνέπεια – Αποτελεσματικότητα καθορίζοντας κοινούς στόχους και συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας και δραστηριοτήτων.
Στόχος του κοινού εγχειρήματος αποτελεί η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των Ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία προς όφελος της Εθνικής Άμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας και προκειμένου να προκύψουν από την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας νέα προϊόντα και τεχνολογίε διττής χρήσεως για την αυτοτέλεια και το τεχνολογικό προβάδισμα τόσο της χώρας, όσο και της ΕΕ. Η σύμπραξη θα αξιοποιήσει τους μηχανισμούς έρευνας και ανάπτυξης των Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και των εταιρειών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με επιδιωκόμενο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας, αλλά και της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας με πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Παράλληλα, στόχος αποτελεί η συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνένετευξη