ΣΕΚΠΥ: Κοινός τόπος συνάντησης για τον κλάδο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας η εκδήλωση για το νέο έτος

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕΚΠΥ 2025 (4)

Κοινό σημείο συνάντησης των φορέων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αποτέλεσε για μια ακόμα χρονιά η ετήσια εκδήλωση και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ΛΑΕΔ την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων, πολιτικών κομμάτων, πρεσβευτές και διπλωμάτες από διάφορες χώρες, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτέλεσε σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, με τις εξελίξεις να είναι συνεχείς και σημαντικές.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕΚΠΥ 2025 4

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από τον χώρο της διπλωματίας ο Πρέσβης της Σουηδίας Håkan H.E. Mr. Emsgård, η Πρέσβης της Σλοβακίας Hanusova Marcela, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας Sándor Zsolt, ο πρέσβης της Ισπανίας Jorge M. Domecq Fernandez de Bobadillia οι ακόλουθοι άμυνας της Γαλλίας, Τσεχίας και Κροατίας.

Από τον πολιτικό κόσμο στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από την ΝΔ ο Ελευθέριος Αυγενάκης, Αθανάσιος Παπαθανάσης, Ασημίνα Σκόνδρα, Γεώργιος Στύλιος, από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κατρίνης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Καραμέρος και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση του ΣΕΚΠΥ και φέτος οι Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, τον Διευθυντή ΣΤ΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Γεώργιο Πανούση. Επίσης ο Αθανάσιος Νασόπουλος από το Γραφείο Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία από τον π. υπουργό Εθνικής Άμυνας, Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ  κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ κ. Ιωάννη Δρυμούση και τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ Νικόλαο Τσούνη.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕΚΠΥ 2025 3

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη επιτέλους καταλαβαίνει τις προοπτικές αλλά και τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και προσπαθεί να ανακτήσει ξανά την υπόσταση των αμυντικών δυνατοτήτων που γίνονται πραγματικότητα μέσα από την αμυντική βιομηχανία.

Όπως σημείωσε, στα πλαίσια της «Ατζέντας 2030» «θα πρέπει η κάθε χώρα αυτοτελώς να αποδείξει ότι πρέπει να έχει το δυναμικό και την αυτοτέλεια, ούτως ώστε η άμυνά της να έχει όλη την παραγωγική διαδικασία και όλη τη δυνατότητα να έχει μία δυναμική η εθνική της παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας».

Για τη μεγάλη διεθνή αμυντική έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA Defence Exhibition Athens, που διοργανώνεται φέτος 6 – 8 Μαΐου, από την ROTA AE, σε συνεργασία με τον ΣΕΚΠΥ με την αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ και της ΓΔΑΕΕ ενημέρωσε ο κ. Βασίλης Μπάρκας. Όπως σημείωσε φέτος θα είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή καθώς θα συμμετέχουν 415 εκθέτες από 32 χώρες. Αναμεσά τους, οι κορυφαίες διεθνείς αμυντικές εταιρείες, μεγάλοι κατασκευαστές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, start ups, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕΚΠΥ 2025 5

Τάσος Ροζολής: Η Αμυντική Βιομηχανία χρήζει θεσμικής και κανονιστικής ολοκλήρωσης

Στον κεντρικό χαιρετισμό της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν αναφέρθηκε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων στη μεγάλη πρόκληση που έρχεται για την αμυντική βιομηχανία μετά τις πρόσφατες προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών κατά 800 δισ. ευρώ.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕΚΠΥ 2025 1

«Η σημερινή εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον, όπου τεκτονικές αλλαγές πραγματοποιούνται τόσο στον γεωπολιτικό, όσο και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Η ΕΕ, αντιλαμβανόμενη πλέον ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με διπλωματία, κινητοποιεί πλέον τις επιχειρηματικές, βιομηχανικές και επιστημονικές δυνάμεις της Ευρώπης με στόχο την ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση» τόνισε στην αρχή της ομιλίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα χρειάζεται ικανές ένοπλες δυνάμεις, γιατί σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο, η ήπια ισχύς από μόνη της δεν αρκεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια. Πρέπει να υποστηρίζεται από σκληρή ισχύ, πράγμα που σημαίνει ένα ισορροπημένο μείγμα έξυπνος ισχύος, που όχι μόνο διαθέτει αξιόπιστο, διπλωματικό αποτύπωμα, αλλά και εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις, ικανές να διεξάγουν παρατεταμένες, μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης, προς υπηρέτηση του ελληνικού δόγματος αποτροπής και υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις του ΣΕΚΠΥ για την περεταίρω ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, και είναι οι ακόλουθες:

Η Αμυντική Βιομηχανία χρήζει θεσμικής και κανονιστικής ολοκλήρωσης:

Με τη δημιουργία ξεχωριστής Κυβερνητικής Δομής με τη μορφή Υφυπουργείου αρμόδιου για την Αμυντική Βιομηχανία, αποκλειστικά υπεύθυνη για την Αμυντική Βιομηχανία με κεντρική στρατηγική πολιτική και με θεσμικό και διαχρονικό ρόλο.

– Με τον τρόπο αυτό, θα σταματήσει επιτέλους η “a la carte” αντιμετώπιση της συμμετοχής της Αμυντικής Βιομηχανίας στα Εξοπλιστικά Προγράμματα. Άλλωστε, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με τους νέους εξοπλισμούς θα έχει μειωμένη αξία, αν δεν εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην παραγωγή, αλλά και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους.

– Με την απαίτηση από τους αναδόχους των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, είτε αφορούν προμήθεια είτε εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση, να δεσμεύονται για Βιομηχανικές Επιστροφές, που δεν μπορούν να είναι μικρότερες του 30% του κόστους των αντίστοιχων συμβολαίων, όπως απαιτείται από όλες τις χώρες διεθνώς.

– Μετέπειτα, οι Βιομηχανικές αυτές Επιστροφές θα διασπείρονται σε όλο το φάσμα της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, και θα αφορούν σε ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου για την εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά, μεταφορά τεχνολογίας, συμμετοχή από κοινού σε R&D προγράμματα με ελληνικές εταιρείες, με στόχο να διαρκούν σε βάθος χρόνου αντίστοιχου με την επιχειρησιακή ζωή των οπλικών συστημάτων.

– Με την απαίτηση από τους αναδόχους των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, να δεσμεύονται για δημιουργία σε συνεργασία με την εγχώρια βιομηχανία υποδομής και υπηρεσιών «Εγχώριας Τεχνικής Υποστήριξης», που δεν μπορούν να είναι μικρότερες του 50% του κόστους των αντίστοιχων συμβολαίων συντήρησης και υποστήριξης.

– Με την υποστήριξη ελληνικών εταιρειών που αναπτύσσουν πρωτοποριακά προϊόντα σε τεχνολογίες αιχμής και με τη διάθεση σημαντικών εθνικών πόρων στην Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις επιχειρήσεις του κλάδου και της ερευνητικής κοινότητας της χώρας.

– Με την ενεργό συμμετοχή και προετοιμασία στο πλαίσιο διεθνών αμυντικών βιομηχανικών πρωτοβουλιών, τόσο μέσω της συμμετοχής σε κοινά προγράμματα εξοπλισμού με άλλες χώρες (MGSC, EuroCorvette), όσο και με την αντίστοιχη εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας (π.χ. F-35).

Αλλαγή του Νόμου Αμυντικών Προμηθειών καθώς και της αντίστοιχης οδηγίας της ΕΕ,  τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής αλλά και της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Συμπεριληπτική αμυντική βιομηχανία: η ΕΑΒΙ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα κλειστό «κλαμπ». Αντιθέτως, απαιτείται η υιοθέτηση μιας συμπεριληπτικής βιομηχανικής νοοτροπίας, χωρίς αποκλεισμούς, φραγμούς και υποτιμημένες εταιρικές ταυτότητες, διασφαλίζοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν θέση στο αμυντικό οικοσύστημα.

Η ανάπτυξη της ΕΑΒΙ θα μπορούσε, εκτός της υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάπτυξη της οικονομίας και των εξαγωγών, να αποτελέσει εργαλείο στοχευμένης παρέμβασης για ανάπτυξη περιοχών με ιδιαιτερότητες, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπως έχουμε ήδη προτείνει μαζί με το DEFENCEDUNET.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ελληνικό success story στο EDF, το οποίο, μέχρι σήμερα, αποτυπώνεται ως εξής:

  • 2η χώρα σε συμμετοχή ΜΜΕ το 2021, 1η χώρα για το 2022!
  • 71,3 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί συνολικά από την Ευρώπη
  • Συνολικά 100,6 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στο εγχώριο οικοσύστημα.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τον κύκλο του 2023, οι ελληνικές οντότητες όχι μόνο συμμετέχουν σε 28 από τα συνολικά 54 ερευνητικά προγράμματα, αλλά ηγούνται ως Coordinator σε 9 εξ’ αυτών.

Συνολικά, τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν τη δυναμική των εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και αποτυπώνουν την αλματώδη αύξηση αυτών σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

«Με τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων – κυβέρνησης, βιομηχανίας και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων – μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό τομέα που θα προσφέρει όχι μόνο ασφάλεια, αλλά και οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ήδη υπάρχουσα δυναμική και να επενδύσει σε καινοτομία, τεχνολογίες αιχμής και στρατηγικές συμμαχίες, ώστε να εδραιώσει τη θέση της ως βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αμυντική αγορά», υπογράμμισε ο κ. Τάσος Ροζολής.

Ο ρόλος του ΣΕΚΠΥ, επισήμανε, σε αυτή την προσπάθεια είναι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία (ΕΑΒΙ) να επιτύχει λειτουργικότητα, ανταγωνιστικότητα και κυρίως εξωστρέφεια, καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των εγχώριων αναγκών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι με εφαλτήριο το 2024, ο ΣΕΚΠΥ έχει θέσει σαφείς στόχους για το επόμενο έτος, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί και χρονικά δεσμευμένοι, βοηθώντας μας να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο στόχος είναι η εξάλειψη των αντικινήτρων και η αντικατάστασή τους με κίνητρα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, ώστε να ενισχυθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και, κατ’ επέκταση, η ισχύς της Ελλάδας.

«Ισχυρή Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει Ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό σημαίνει Ισχυρή Ελλάδα».